top of page

Διήμερη εκδρομή: ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΥΠΡΟ (ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΥΛΛΗΡΙΑ)

nicckolas44

Διήμερη Εκδρομή στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας με το Σωματείο ACPELIA 8-9 Μαρτίου 2025

Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Μαρτίου, το σωματείο ACPELIA διοργάνωσε μια αξέχαστη διήμερη εκδρομή στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, με πάνω από 50 συμμετέχοντες. Η εκδρομή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για εξερεύνηση φυσικών τοπίων, γνωριμία με την τοπική ιστορία και παράδοση, αλλά και για στιγμές χαλάρωσης και συντροφικότητας.

Πρώτη Ημέρα: Από την Πέτρα του Ρωμιού στο Φαράγγι του Άβακα

Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε στις 09:00 το πρωί, όπου μια φάλαγγα 14 αυτοκινήτων ξεκίνησε το ταξίδι με προορισμό την Πέτρα του Ρωμιού. Ο θρύλος της Αφροδίτης, η επιβλητική θέα και η αύρα του τόπου γέμισαν την ομάδα με θαυμασμό, ενώ δεν έλειψαν οι φωτογραφίες και οι μικρές στάσεις για απόλαυση του τοπίου.



Στις 11:30, συνεχίσαμε προς το Φαράγγι του Άβακα, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς της Κύπρου. Εκεί, με την καθοδήγηση των περιβαλλοντολόγων Στέλλας Κομοδρόμου και Μαρίνου Ελευθερίου, οι συμμετέχοντες περπάτησαν το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι, ανακαλύπτοντας τη μοναδική του χλωρίδα και πανίδα. Η ξενάγηση προσέφερε πολύτιμες γνώσεις για την οικολογική σημασία του φαραγγιού και την ανάγκη προστασίας του.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας, γύρω στις 14:30, μοιράστηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες σάντουιτς και νερό, δίνοντας μια ευχάριστη ανάπαυλα μετά τη φυσική δραστηριότητα.



Επίσκεψη στον Άγιο Ραφαήλ και Άφιξη στον Κάτω Πύργο

Στις 15:00, η ομάδα αναχώρησε με προορισμό την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, έναν χώρο ηρεμίας και πνευματικότητας. Η επίσκεψη στον χώρο προσέφερε μια στιγμή γαλήνης και περισυλλογής πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Στις 16:45, αναχωρήσαμε από τον Παχύαμμο και κατευθυνθήκαμε στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, όπου φτάσαμε στις 17:15 το απόγευμα και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο "Τύλος". Οι συμμετέχοντες είχαν λίγο χρόνο να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τη θέα πριν το βραδινό γεύμα.


Παραδοσιακό Δείπνο και Βραδινή Χαλάρωση

Το δείπνο στο ξενοδοχείο ήταν μια γευστική εμπειρία με παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα. Το μενού περιλάμβανε ψητό κοτόπουλο, κυπριακούς κεφτέδες, μακαρόνια του φούρνου και φρέσκες σαλάτες με εποχιακά χόρτα, ενώ το επιδόρπιο αποτελούσαν φρέσκα φρούτα.

Το βράδυ κύλησε με χαλαρές συζητήσεις, ανταλλαγή εντυπώσεων και γέλια, δημιουργώντας ένα ζεστό κλίμα συντροφικότητας μεταξύ των εκδρομέων.

Δεύτερη Ημέρα: Ανακαλύπτοντας τον Σταυρό της Ψώκας και Παρουσιάσεις

Το πρωί της Κυριακής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον Κάτω Πύργο πριν ή μετά το πρωινό τους, μέχρι τις 10:00, όπου είχε προγραμματιστεί μια ενδιαφέρουσα συνεδρία. Στην αίθουσα του ξενοδοχείου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τις δράσεις του Σωματείου ACPELIA και τα προγράμματα Erasmus από τον Πρόεδρο κ. Νικόλα Νικολάου. Στη συνέχεια, η Project Manager του προγράμματος Στέλλα Κομοδρόμου διοργάνωσε ένα workshop για το νέο σχέδιο 154YOU του σωματείου, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση. Να αναφέρουμε ότι στην συγκεκριμένη ενότητα του πρόγραμματος έλαβαν μέρος και μαθητές από το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κάτω Πύργου Τυλλυρίας μαζίμε εκπαιδευτικούς και έγινε μια ενημέρωση για τα προγράμματα Erasmus επειδή ήταν η πρώτη τους εμπειρία και γνώση για αυτά τα προγράμματα.


Στις 12:00 το μεσημέρι, η ομάδα αναχώρησε από τον Κάτω Πύργο με προορισμό το Σταυρό της Ψώκας, έναν από τους πιο όμορφους και δασώδεις εκδρομικούς χώρους της Κύπρου.

Εξερεύνηση του Σταυρού της Ψώκας: Μια Ζωντανή Εμπειρία στη Φύση

Μετά την αναχώρησή μας από τον Κάτω Πύργο, πήραμε τον δρόμο για τα οροπέδια της οροσειράς του Τροόδους, όπου βρίσκεται η δασική περιοχή του Σταυρού της Ψώκας. Στις 13:00, φτάσαμε σε έναν από τους πιο όμορφους και γνωστούς εκδρομικούς χώρους της Κύπρου, που προσφέρει πλούσια βλάστηση, καθαρό αέρα και έναν ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό πλούτο.

Η τοποθεσία βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Πάφου, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και φιλοξενεί μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ο Σταυρός της Ψώκας είναι γνωστός κυρίως ως το καταφύγιο του κυπριακού αγρινού (Ovis gmelini ophion), του εμβληματικού ζώου της Κύπρου και ενός από τα σπανιότερα είδη άγριου προβάτου στον κόσμο.

Συνάντηση με το Κυπριακό Αγρινό: Ένα Σύμβολο της Κυπριακής Φύσης

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της επίσκεψής μας στον Σταυρό της Ψώκας ήταν η επαφή μας με το αγρινό, το μεγαλύτερο άγριο θηλαστικό της Κύπρου. Πρόκειται για ένα είδος άγριου προβάτου, το οποίο διαφέρει από τα κοινά πρόβατα καθώς έχει μεγάλα, κυρτά κέρατα, ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα και εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής στα ορεινά εδάφη.

Το αγρινό είναι ενδημικό της Κύπρου, δηλαδή δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, και θεωρείται ζωντανό σύμβολο της κυπριακής φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά το παρελθόν, ο πληθυσμός του είχε μειωθεί δραματικά λόγω λαθροθηρίας και απώλειας φυσικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να φτάσει κοντά στην εξαφάνιση. Ωστόσο, χάρη σε προγράμματα προστασίας που εφαρμόζονται από το Τμήμα Δασών, ο αριθμός τους έχει σταδιακά αυξηθεί.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου φιλοξενούνται αγρινά σε συνθήκες ημι-ελευθερίας. Παρατηρήσαμε από κοντά τα επιβλητικά αρσενικά με τα μεγάλα τους κέρατα, αλλά και θηλυκά με μικρότερα και πιο λεπτά κέρατα, καθώς και νεαρά μικρά, τα οποία έπαιζαν και κινούνταν με απίστευτη ευελιξία στα βραχώδη εδάφη.

Το προσωπικό της δασικής υπηρεσίας μάς ενημέρωσε για τη διατροφή, τις συνήθειες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το αγρινό, καθώς και για τις προσπάθειες διατήρησής του. Μάθαμε, επίσης, πως αν και ο πληθυσμός τους έχει ανακάμψει, εξακολουθεί να είναι ευάλωτος σε κλιματικές αλλαγές, ασθένειες και πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες.



Περίπατος στα Μονοπάτια της Περιοχής

Μετά την επίσκεψη στον χώρο με τα αγρινά, οι συμμετέχοντες περπάτησαν σε μικρά μονοπάτια μέσα στο δάσος, απολαμβάνοντας την ησυχία και το μεγαλείο της κυπριακής φύσης. Ο Σταυρός της Ψώκας είναι γνωστός για τα ψηλά πεύκα, τα κυπαρίσσια και τους άρκευθους, ενώ ο καθαρός αέρας και η δροσερή θερμοκρασία πρόσφεραν την τέλεια ευκαιρία για χαλάρωση.

Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για την πλούσια ορνιθοπανίδα της, καθώς φιλοξενεί αρπακτικά πουλιά, δρυοκολάπτες και πολλά άλλα ενδημικά είδη. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν διάφορα πουλιά μέσα από τα δέντρα και άκουσαν τον χαρακτηριστικό ήχο του δρυοκολάπτη να χτυπά τον κορμό ενός πεύκου.

Επιστροφή και Αποχαιρετισμός

Στις 16:00, η ομάδα επιβιβάστηκε ξανά στα οχήματα και ξεκίνησε την επιστροφή. Στις 18:00 το απόγευμα, φτάσαμε στο Πισσούρι, όπου ολοκληρώθηκε και τυπικά η εκδρομή.

Συμπεράσματα και Αναμνήσεις

Η διήμερη αυτή εκδρομή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να:✅ Εξερευνήσουν μοναδικά φυσικά τοπία όπως το Φαράγγι του Άβακα και τον Σταυρό της Ψώκας.✅ Μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό μέσω επισκέψεων στην Πέτρα του Ρωμιού, τον Άγιο Ραφαήλ και τον Κάτω Πύργο.✅ Γευτούν αυθεντικές κυπριακές γεύσεις με πλούσια παραδοσιακά γεύματα.✅ Συμμετάσχουν σε παρουσιάσεις και workshops, αποκτώντας νέα γνώση και έμπνευση.✅ Δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, ενισχύοντας το αίσθημα της κοινότητας.


Η εκδρομή αυτή απέδειξε πως η Κύπρος είναι γεμάτη ανεξερεύνητους θησαυρούς, τους οποίους αξίζει να ανακαλύψουμε μαζί!


Ανάλυση Αξιολόγησης της Διήμερης Εκδρομής στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας

Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση της εκδρομής, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα σχετικά με την οργάνωση, την εμπειρία και τη συνολική ικανοποίηση των συμμετεχόντων.


1️ Συνολική Ικανοποίηση των Συμμετεχόντων

📌 Οι απαντήσεις ήταν εξαιρετικά θετικές, με πολλούς συμμετέχοντες να εκφράζουν ενθουσιασμό για την εμπειρία.📌 Οι αξιολογήσεις περιλάμβαναν φράσεις όπως:

  • "Περάσαμε τέλεια!!! Ευχαριστούμε για ό,τι κάνετε!"

  • "Όλα είναι τέλεια. Ένα από τα καλύτερα διήμερα της ζωής μου!"

  • "Περάσαμε υπέροχα!! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα!!"

🔹 Γενικό Συμπέρασμα: Οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εκδρομή πέτυχε τους στόχους της.


2️ Εμπειρία και Δραστηριότητες

🔹 Οι βασικές δραστηριότητες της εκδρομής, όπως η πεζοπορία στο Φαράγγι του Άβακα, η επίσκεψη στον Άγιο Ραφαήλ και η στάση στον Σταυρό της Ψώκας, εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες.🔹 Η επαφή με τη φύση, η ξενάγηση από ειδικούς περιβαλλοντολόγους και η γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής άφησαν θετικές εντυπώσεις.



3️ Οργάνωση και Συντονισμός

📌 Οι συμμετέχοντες βρήκαν την οργάνωση επαρκή και καλά δομημένη, καθώς το πρόγραμμα ακολουθήθηκε χωρίς προβλήματα.📌 Η διαμονή στο ξενοδοχείο "Τύλος" χαρακτηρίστηκε άνετη και φιλόξενη, ενώ το παραδοσιακό φαγητό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα.

4️ Βελτιώσεις και Προτάσεις

📌 Δεν υπάρχουν αρνητικές παρατηρήσεις στις απαντήσεις του ερωτηματολογίου, κάτι που δείχνει ότι οι συμμετέχοντες δεν εντόπισαν σημαντικά προβλήματα.📌 Ωστόσο, στο μέλλον, μπορεί να συμπεριληφθεί μια ερώτηση που να ζητά προτάσεις βελτίωσης, ώστε να υπάρχει ακόμα πιο αναλυτική ανατροφοδότηση.


📌 Συμπέρασμα και Προτάσεις για το Μέλλον

✅ Η εκδρομή ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς οι συμμετέχοντες την αξιολόγησαν ως μία από τις καλύτερες εμπειρίες τους.

✅ Η φύση, η ιστορία, το φαγητό και η οργάνωση ήταν τα πιο δυνατά σημεία της εκδήλωσης.

✅ Η θετική ανατροφοδότηση αποτελεί κίνητρο για περισσότερες τέτοιες δράσεις στο μέλλον, ενισχύοντας το έργο του Σωματείου ACPELIA.


Comments


LOGO ACPELIA PNG.png

About Us

Address: Stadiou 58, Pissouri, 4607, Limassol, Cyprus

Email: acpeliacy@gmail.com

Phone number: +357 99692097

Read More

 

member-640w.png

© 2020-2024 by Acpelia

  • White Facebook Icon
  • Youtube
bottom of page